Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en ontspannen op die manier snel en langdurig. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is echter niet hetzelfde als accupunctuur; het werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken nader onderzocht. Hierbij wordt specifiek gezocht naar zogenaamde triggerpoints. Dit zijn lokale verhardingen in de spier. Juist deze verhardingen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spier te ontspannen. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Maar Wanneer?

Bij welke klachten kan Dry Needling hulp bieden? Volg de link voor meer informatie.

Stel een vraag

U kunt mij vrijblijvend een vraag stellen, we kijken dan samen naar de mogelijkheden wat betreft therapie.